KRISTUS GAISMA vārdi, ar kuriem iesākas Lieldienu nakts dievkalpojums (un svecīšu ceļš pa baznīcas solu rindām); notikums mūsu dzīvē, gluži reāls, kaut miesīgām acīm neredzams – Gaismas ataušana (2.Kor.4:4,6) – kad žēlastība mūs pārceļ no tumsas brīnumainajā Dieva valstībā (Kol.1:13-14).

Īstenībā mēs nākam no Gaismas Tēva (Jēk.1:17), atzīstam to vai ne, tāpēc dzīvojam gaismas izslāpuši. Kad mūsos ir atspīdējis Tas, kas par Sevi teicis: Es esmu pasaules gaisma (Jņ.8:12), pamazām sākam atspīdēt arī mēs (Kol.3:4), ja vien izvēlamies Viņam sekot. Sekot – tas nozīmē meklēt, iepazīt un iemīlēt savu Kungu, visu mūžu būt Viņa māceklim, mācīties dzīvot kā Gaismas bērnam (Ef.5:8). Nozīmē pastāvīgi augt (Kol.2:6-7), nest Gaismas augļus (Ef.5:9-13) un palikt Gaismā (1.Jņ.2:9-10). Kristus spēkā, ne savējā, protams! Un vēl tas nozīmē Kristus Gaismu atstarot – būt par pasaules gaišumu (Mt.5:14-16).

Lai Dievs mūs uz to svētī, mīļais lasītāj! mara.druviete@inbox.lv [šajā blogā izmantots LBB Bībeles 1965. gada izdevuma revidētais teksts]

SATURS papildināts : 28.04.2021 Godini - pateicies , 26.04.2021 Nododies , 23.04.2021 Atzīsti Dievu , 21.04.2021 Palieciet , 19.04.2021 Esiet [pirmreizējās publikācijas no 2019. g.]

Ticot uzvari

Bībeles un kristīgās literatūras studija C
Maijs 2018

Dieva Vārds un negatīvas emocijas

 
Bez ticības nevar Dievam patikt
– Ticībai ir jābūt kristieša ikdienas dzīves pamatā. Uzticēšanās Dieva sacītajam un darītajam ir debesu valstības durvju atslēga. Kristīga brieduma pamats ir ticība tam, ko Dievs ir Kristū paveicis mūsu labā.
Ticība ir atkarīga no tās objekta. Ja maz pazīsti Dievu un Viņa Vārdu, arī tava ticība būs maza. Pieaugt ticībā iespējams, vienīgi pieaugot atziņā par Dievu, mūsu ticības objektu. Zināšanas un izpratne par Dievu pieaug ik reizes, kad lasi Svētos Rakstus.
Ticība ir aktīva, tā prasa rīcību. Ticība bez darbiem nav ticība, tā ir nedzīva, bezjēdzīga. Ja nedari to, ko Viņš liek, tu Viņam patiesībā netici. “Pozitīvās apliecināšanas” mācība (ja vien tu nopietni ticēsi kaut kam, tas notiks) ir ticības izkropļojums. Kristietis saka: es ticu tādēļ, ka tā ir patiesība.
Ticība ir tik vērtīga, cik vērtīgs ir tās objekts – dzīvais Dieva Vārds (Kristus) un rakstītais (Bībele). (Nils T.Andersons)
 
6. Bet bez ticības nevar patikt. Jo tam, kas pie Dieva griežas, nākas ticēt, ka Viņš ir un ka Viņš tiem, kas Viņu meklē, atmaksā. (Ebr.11)
6. Tad nu Kristu Jēzu pieņēmuši, dzīvojiet Viņā,
7. sakņodamies Viņā, augdami Viņā, stipri kļūdami ticībā, kurā esat mācīti, pāri plūzdami savā pateicībā! (Kol.2)
17. Ticība nāk no sludināšanas (cits tulk.: no dzirdēšanas) un sludināšana - no Kristus pavēles (cits tulk.: no Vārda). (Rom.17)
17. Tāpat arī ticība, ja tai nav darbu, tā pati par sevi ir nedzīva.
18. Bet gan kāds teiks: tev ir ticība, un man ir darbi. - Parādi man savu ticību bez darbiem, un es tev parādīšu ticību no saviem darbiem. (Jēk.2)
20. Patiesi Es jums saku: ja jums ticība ir kā sinepju graudiņš, tad jūs sacīsit šim kalnam: pārcelies no šejienes uz turieni, - un tas pārcelsies, un nekas jums nebūs neiespējams. (Mt.17)
26. Dievam visas lietas iespējamas. (Mt.19)
 
Ticot pārvari negatīvas emocijas
13. Es visu spēju Tā spēkā, kas mani dara stipru. (Fil.4)
Kāpēc domāt, ka es nevaru?
19. Mans Dievs apmierinās katru jūsu vajadzību pēc Savas godības pilnās bagātības Kristū Jēzū. (Fil.4)
Kāpēc man zūdīties par trūkumu?
7. Jo Dievs nav mums devis bailības garu, bet spēka, mīlestības un savaldības garu. (2.Tim.1)
Kādēļ lai es baidītos?
3. Tad nu es ieteicu ikvienam starp jums tās žēlastības vārdā, kas man dota: netiekties pāri noliktam, bet censties sevi apvaldīt saskaņā ar to ticības mēru, ko Dievs katram piešķīris. (Rom.12)
Kāpēc man šaubīties, vai spēšu piepildīt aicinājumu?
1. Tas Kungs ir mans gaišums un mana pestīšana, no kā man bīties? Tas Kungs ir manas dzīves patvērums (cits tulk.: spēks), no kā man baiļoties? (Ps.27)
Kāpēc man būt vājam un bailīgam?
4. Jūs, bērniņi, esat no Dieva un esat viņus uzvarējuši, jo lielāks ir Tas, kas jūsos, nekā tas, kas ir pasaulē. (1.Jņ.4)
Kāpēc lai es dotu sātanam virsroku savā dzīvē?
14. Paldies Dievam, kas mūs visur vada Kristus uzvaras gājienā un caur mums izplata Viņa atziņas labo smaržu visās malās. (2.Kor.2)
Vai lai es samierinos ar sakāvi?
30. Pateicoties Viņam, esat jūs vienībā ar Kristu Jēzu, kas mums kļuvis par Dieva gudrību, par taisnību, par dzīves svētumu un pestīšanu. (1.Kor.1)
5. Bet, ja kādam no jums trūkst gudrības, tas lai to lūdz no Dieva, kas visiem dod devīgi un nepārmezdams, un viņam taps dots. (Jēk.1)
Kādēļ lai man trūktu gudrības?
22. Tā ir Tā Kunga žēlastība, ka mēs vēl neesam pagalam; Viņa žēlsirdībai vēl nav pienācis gals.
23. Tās ir ik rītu jaunas, un liela ir Tava uzticība. (Raudu 3)
Kādēļ lai mani māktu depresija?
7. Visu savu zūdīšanos metiet uz Viņu, jo Viņš gādā par jums. (1.Pēt.5)
Kāpēc man raizēties un uztraukties?
17. Tas Kungs ir Gars. Kur Tā Kunga Gars, tur ir brīvība. (2.Kor.3)
Kāpēc atļaut grēkam mani verdzināt?
1. Tad nu tiem, kas ir Kristū Jēzū, vairs nav nekādas pazudināšanas. (Rom.8)
Vai gan varu justies pazudināts?
20. Un redzi, Es esmu pie jums ik dienas līdz pasaules galam. (Mt.28)
5. Jo Viņš pats ir sacījis: Es tevi neatstāšu un tevi nepametīšu. (Ebr.13)
Vai man ir pamats justies vientuļam?
13. Kristus ir mūs atpircis no bauslības lāsta, mūsu labā kļūdams par lāstu, jo ir rakstīts: nolādēts ir ikkatrs, kas karājas pie koka, -
14. lai Ābrahāma svētība nāktu pār pagāniem Kristū Jēzū, tā ka ticībā mēs saņemam Gara apsolījumu. (Gal.3)
Vai varu justies nolādēts un lemts neveiksmei?
11. Es (Pāvils) esmu mācījies būt pieticīgs ar to, kas man ir. (Fil.4)
Kāpēc man būt neapmierinātam grūtākā brīdī?
21. To, kas grēka nepazina, Viņš mūsu labā ir darījis par grēku, lai mēs Viņā kļūtu Dieva taisnība. (2.Kor.5)
Vai varu justies nevērtīgs, ja Kristus to darīja manis dēļ?
31. Ja Dievs par mums, kas būs pret mums? (Rom.8)
Vai man būtu jāmokās ar vajāšanas kompleksu?
12. Bet mēs neesam dabūjuši pasaules garu, bet to Garu, kas nāk no Dieva, lai saprastu, ko Dievs mums dāvājis. (1.Kor.2)
37. Visās šinīs lietās mēs pārpārim paliekam uzvarētāji Tā spēkā, kas mūs mīlējis. (Rom.8)
Kāpēc man justies neveiksminiekam?
33. To visu Es esmu runājis uz jums, lai jums miers būtu Manī. Pasaulē jums ir bēdas; bet turiet drošu prātu, Es pasauli esmu uzvarējis! (Jņ.16)
Kāpēc gan ļaut dzīves grūtībām mani nomākt?
 
– Dievs tevi mīl tādu, kāds tu esi. Viņš tevi mīl un pieņem bez nosacījumiem. Arī tad, kad tava ticība ir vāja. Dieva mīlestība ir nemainīga tavās ikdienas pretrunās.
Jo Dievs ir mīlestība. Tāda ir Dieva sirds. (Nils T.Andersons)
 
Dieva dotas signāllampiņas
– Tavi uzskati nosaka tavu uzvedību. Tevi dzīvē motivē tas, ka, tavuprāt, atnes veiksmi, nozīmīgumu, piepildījumu, apmierinājumu, laimi, prieku, drošību un mieru. Ja tavi uzskati šajās astoņās jomās nesakrīt ar Dieva viedokli, tava ticības dzīve būs novirzījusies no kursa tikpat daudz, cik tavi uzskati.
Dievs ir izveidojis brīdinājuma sistēmu, kurai jāmudina tevi pārvērtēt mērķus. Šī sistēma ir tavas emocijas. Ja kāds notikums vai attiecības liek tev dusmoties, raizēties vai iedzen depresijā, šo emocionālo signāllampiņu mērķis ir brīdināt tevi, ka, iespējams, tu lolo uz nepareiziem uzskatiem balstītu mērķi.
Dusmas liecina par nespēju sasniegt mērķi (to var aizkavēt kāds cits).
Raizes liecina par nedrošu mērķi (tu nevari kontrolēt visus faktorus).
Depresija liecina par nesasniedzamu mērķi (tavs mērķis ir bezcerīgs).
Dievs nedod uzdevumus, ko tu nevari izpildīt. Viņa mērķi ir droši un sasniedzami. Lai tu būtu veiksmīgs, nepieciešama vienīgi tava atsaucība. (Nils T.Andersons)
 
38. Bet Marija sacīja: "Redzi, es esmu Tā Kunga kalpone, lai notiek ar mani pēc tava vārda." (Lk.1)
3. Mēs teicam sevi laimīgus arī savās ciešanās, zinādami, ka ciešanas rada izturību,
4. izturība - pastāvību, pastāvība - cerību,
5. bet cerība nepamet kaunā, jo mūsu sirdīs izlieta Dieva mīlestība ar Svēto Garu, kas mums dots. (Rom.5)
2. Turiet, mani brāļi, to par lielu prieku, ka jūs krītat dažādās kārdināšanās,
3. zinādami, ka jūsu ticības pārbaudīšana rada izturību.
4. Bet izturība lai parādās darbā līdz galam, ka jūs būtu pilnīgi caurcaurim un jums nebūtu nekāda trūkuma. (Jēk.1)
 
– Mūsu bēdas ir līdzeklis augstāka mērķa – brieduma – sasniegšanai. Pateicoties krīzei, tu vari kļūt par labāku cilvēku. Cilvēki vēlas ātru risinājumu grūtās situācijās. Dievs grib, lai tu paliec uz vietas un izaudz.
Mums ik pa laikam vajag uzkāpt arī virsotnē, bet auglīgā zeme ir lejā, ciešanu ielejā, nevis kalna galā. (Nils T.Andersons)
 
Izmantota grāmata: Nils T.Andersons Uzvara pār tumsu.- R., 2001 (6.,7.nod.)